S01:E04 Beweging als geluksbooster: hoe lichaamsbeweging je mentaal en fysiek sterker maakt
In deze aflevering duiken we in een thema dat ons letterlijk en figuurlijk in beweging brengt: lichaamsbeweging als natuurlijke geluksbooster. We weten allemaal dat sporten gezond is, maar wist je dat het ook een enorm effect heeft op ons mentaal welzijn? Onderzoek toont aan dat beweging niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook helpt bij het verminderen van stress, angst en zelfs depressie. Lichaamsbeweging is als een natuurlijk antidepressivum!
Samen met onze inspirerende gast Ine Melis ontdekken we hoe beweging een levensstijl kan worden, waarom buiten zijn net zo belangrijk is als bewegen zelf, en hoe je sport en beweging kan integreren in een druk leven. Een aflevering vol praktische tips én herkenbare verhalen - van fietsavonturen door de Alpen tot de simpele vreugde van een ochtendloop bij zonsopgang.
Onze gast
Ine Melis is een echte belichaming van een actieve levensstijl. Ze werkt voor De Rode Antraciet, waar ze sport en cultuur binnen de gevangenis ondersteunt, en is oprichter van Propeller VZW, een organisatie die kinderen helpt groeien door sport. Voor Ine is beweging niet zomaar een gewoonte, maar een echte manier van leven - van marathons lopen tot met haar gezin de Alpen over fietsen!
Wat komt aan bod?
✅ Waarom beweging een natuurlijke geluksbooster is
✅ Hoe je beweging kan integreren in je dagelijks leven
✅ De mentale voordelen van regelmatig bewegen
✅ Waarom samen sporten zorgt voor betere verbinding
✅ Hoe je je kinderen kan laten opgroeien met liefde voor beweging
✅ Praktische tips om beweging een gewoonte te maken
✅ De ervaringen van onze gelukszoekers tijdens hun beweegmaand
Timestamps
[03:59] – Hoe Propeller VZW is ontstaan vanuit liefde voor beweging
[08:10] – Wat maakt dat beweging zoveel deugd doet?
[13:12] – Ervaringen van onze gelukszoeker in de sneeuw
[16:34] – Bewegen als manier om verbinding te maken
[20:52] – Tips om beweging een gewoonte te maken
[25:24] – De mentale voordelen van beweging
[31:15] – De relatie tussen sport en positieve psychologie
Wil jij zelf meedoen?
We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe gelukszoekers! Wil jij experimenteren met gelukstips en jouw ervaringen delen in de podcast? Meld je aan via onze pagina voor gelukszoekers.
Ben je enthousiast over deze aflevering of wil je iets delen?
Laat van je horen via ons antwoordapparaat of stuur ons een bericht via hallo[at]opgoedgeluk.org.
Bronnen & vermeldingen
📖 The New World Book of Happiness – Leo Bormans
🌍 Propeller VZW - sportorganisatie opgericht door Ine Melis
📱Onze instagram – opgoedgeluk.podcast
We bedanken Humgy Coworking en Pavlov voor het gebruik van ruimte en materiaal.
Wil je dat anderen onze podcast ook ontdekken? Laat dan zeker even een review of rating na op Spotify of Apple Podcasts.
-
00:15 Welkom bij op goed geluk, de podcast voor meer positiviteit en geluk. Geen kant en klare antwoorden, maar eerlijke gesprekken over het werk, het leven en alles er tussenin.
Ik ben Yvonne en als trainer en coach help ik bedrijven en teams om werkgeluk en welzijn te vergroten. Ik ben een grote fan van de positieve psychologie en vind het heerlijk om mensen te zien floreren.
00:39 En ik ben Joy. Ik ben een creatieve generalist en gefascineerd door mens en cultuur. Ik kan me echt blijven verwonderen over het leven en de vele kleine gelukjes.
00:49 In deze podcast duiken we samen in de zoektocht naar geluk met de New World Book of Happiness als leidraad. We praten met heel boeiende gasten, we stellen vragen die je aan het denken zetten en dagen je ook uit om je eigen geluk actief vorm te geven.
01:05 Ja, en vandaag hebben we het over een thema dat ons letterlijk en figuurlijk in beweging brengt. Lichaamsbeweging als natuurlijke geluksbooster.
We weten allemaal wel dat sporten gezond is, maar wist je dat het ook een enorm effect heeft op ons mentaal welzijn.
01:22 Ja, want onderzoek toont aan dat beweging niet alleen goed is voor je lichaam en je conditie, maar het helpt ook bij het verminderen van stress, angst en zelfs depressie. Lichaamsbeweging is als een natuurlijk antidepressivum, het verhoogt je energie, het verbetert je stemming en het helpt je ook helder te denken.
Maar hoe maken we daar dan een gewoonte van? En hoe kunnen we beweging integreren in ons dagdagelijks leven?
01:51 Ah, goed nieuws, Yvonne, want daarvoor hebben vandaag een gast die dat als geen ander belichaamt, Ine Melis. Voor haar is beweging niet zomaar een gewoonte, maar echt manier van leven.
Weet je dat ze marathons liep om haar kinderen een fitte mama cadeau te doen en ze fietste met haar gezin de Alpen over? Ine werkt voor De Rode Antraciet, waar ze sport en cultuur binnen de gevangenis ondersteunt, en bovendien heeft ze een enorme passie voor Propeller VZW. Dat is de organisatie die ze zelf oprichtte. En via die vzw helpt ze kinderen groeien door sport, omdat ze effectief gelooft in de kracht van beweging.
02:32 Dat is een straffe madame, hé. We gaan het met Ine hebben over hoe beweging je mentaal en fysiek sterker maakt, maar ook hoe je het best kan inpassen in een druk leven.
Want die ratrace en zo, daar hebben we toch allemaal wel last van. En waarom sport niet alleen een individuele ervaring is, maar ook een manier om verbinding te creëren.
02:56 Ine, super welkom in de podcast. Kijk, leuk. Ik heb wel direct een vraag. Propeller VZW, kan je daar wat meer over vertellen?
03:09 Propeller VZW is gegroeid vanuit liefde. En eigenlijk ook een beetje vanuit de kleuterjuf van onze Jelle, toen hij in de tweede kleuterklasse had, die zei: zeg, Gijs en Ine, waarom ga je niet verder met jullie sportactiviteiten? We zaten in Lummen op dat moment. En toen is de Functional Fitness ontstaan vlakbij huis, waarbij dat mensen uit de buurt, echt de buurman, de bakker, de juf, samen met ons kwamen sporten. En sinds toen, tien jaar geleden bijna, zijn we niet meer gestopt.
03:39 Dus wacht, de Propeller VZW is de Functional Fitness?
03:43 Zo is het ontstaan, absoluut. En daarna is zwemles bijgekomen voor kinderen en nu ook voor volwassenen, sinds vorig jaar. En tot slot is er ook nog een zomerkampje. En voor het eerst, twee weken zomerkamp dit jaar.
03:59 Wie spreken jullie dan vooral aan met die VZW?
04:04 Dat is ook een goede vraag. We hadden onlangs een neef op bezoek en die is marketing aan studeren en die vroeg ons, hoe doen jullie dat eigenlijk om mensen aan te spreken? Wie krijgen jullie tot bij jullie? En ik was een teleurstellende gesprekspartner voor hem, denk ik, want wij doen eigenlijk geen marketing.
Mensen nemen een beetje een mond-aan-mond reclame tot zich en op die manier komen mensen tot bij ons. Vooral mensen uit de buurt.
04:32 Ik vind dat al keigoede reclame omdat dat wil zeggen dat dat inderdaad, zoals je zegt, uit liefde is ontstaan en dat is echt wel omdat je, zoals in de intro gezegd werd, je belichaamt dat.
04:48 We hebben altijd, zowel Gijs als ik, van kindsaf aan gevoeld hoe graag dat wij bewegen. En we zijn er altijd op een hele geïntegreerde manier blijven doen eigenlijk in ons dagelijks leven.
Als ik vroeger met vriendinnen afsprak, dan vroeg wij ons niet af waar gaan we een cocktail drinken, maar wel zullen we gaan squashen of gaan zwemmen vandaag. En op die manier was dat eigenlijk de gewoonte dagdagelijks, ook voor Gijs. En nu ook in ons gezin belichamen we dat een beetje. Onze vakanties, daar doe je ons geen plezier mee met ons op een handdoek aan het strand te leggen. Of een all-in in Turkije. Geef ons maar de fiets of wandelschoenen en dan hebben wij veel leukere herinneringen.
05:25 Ik vind dat een kei mooi, omdat wat leer jij kinderen dan eigenlijk. Van doorzetten. Want als ik hoor, je bent de Alpen over gefietst, hebben die kinderen dan zelf gefietst ook?
Of hadden jullie bakfietsen? Hoe moet ik mij dat voorstellen?
05:42 Ik kan er een paar dingen over vertellen. Eerst, inderdaad, dat kinderen leren doorzetten. En een andere verhaal dan de Alpen is onze Jelle. Die zat in een kajak met mij, want wij wonen langs het kanaal Leuven-Mechelen, en hij was nog jong. Ik denk dat hij vijf jaar of zes jaar was. En het lukte helemaal niet om te kajaken. Hij ging alle kanten op, maar hij werd boos, gefrustreerd en het lag aan die peddel. En dan vond ik zelf een heel mooi moment om hem te zeggen, je mag boos zijn. En het lukt inderdaad niet. Maar sorry, het ligt niet aan de peddel. Het ligt echt helemaal aan jou. En dat is niet erg dat het aan jou ligt, maar je moet dat wel inzien. En op die manier leren kinderen inderdaad om door te zetten, om te voelen dat mag dat iets niet lukt, maar ik houd wel vol.
En een paar weken later kon hij wel kajaken. In de Alpen ook hebben ze toen nog niet zelf gefietst. Wij hebben een hele leuke fiets, een Pino Hase. Dat is een tandem waarbij de voorste persoon zit en je dus met twee heel goed kan kijken. En op die manier hebben we hem veilig meegenomen. Onze andere dochter, die was op dat moment anderhalf, heeft ook nog niet zelf gefietst. Maar die zat gezellig bij de bagage in de fietskar.
06:49 Maar allez, en hoe lang hebben jullie daar over gedaan?
06:52 We hebben daar lang en niet lang over gedaan. We hebben er lang over gedaan omdat we weinig kilometers per dag hebben gefietst. Want het ging ons niet over de fysieke activiteit.
Het ging ons eerder over onderweg zijn en buiten zijn en van alles tegenkomen en daarop in kunnen gaan. Wij fietsten, denk ik, 30, maximum 40 kilometer per dag. Elke speeltuin was sowieso een stopplaats. En wij hadden op voorhand geen enkele slaapplaats vastgelegd. We wilden vooral niet ergens naartoe moeten of ergens geraken. En dan was onze dochter van anderhalf het perfecte cadeau. Want als we een boerderij zagen met een mooi uitzicht, dan was stap 1 de dochter van anderhalf uit de fiets halen. Die op de arm meenemen naar de voordeur en vertellen dat we onderweg waren met het oversteken van de Alpen en of we toevallig een klein stukje grond konden gebruiken om onze tent op te zetten. Voor de rest hadden we helemaal niets nodig. En er is geen enkele moment geweest dat we geweigerd zijn.
07:50 De dochter als chanteermiddel.
07:52 Absoluut.
07:54 Ik zie je ook gewoon al glunderen. Terwijl je het vertelt, je straalt het van je af dat dat u gelukkig maakt. Kun je daar iets over vertellen? Wat maakt dat die beweging zoveel deugd doet, hoe je daar naar terug grijpt?
08:10 Het is de beweging enerzijds en het buitenzijn anderzijds. Het gaat, en dat is voor veel mensen, helemaal niet over de sportieve prestatie, over de snelheid of de afstand. Die doet er niet toe.
Maar wel je lichaam gebruiken waarvoor het dient. We zijn niet gemaakt om een hele dag achter de computer te zitten. Het stilzitten is ook echt het nieuwe roken. Ik denk dat als je daarmee begint, dat je voelt dat je niet meer zonder kan. En die combinatie, ja, zonlicht voelen, met een voldaan gevoel terug binnenkomen, de dingen die je tegenkomt onderweg en de verhalen, daarvoor eigenlijk.
08:49 Dat is echt een lifestyle, hé. Dat is zalig.
08:54 Ik vrees dat we het een beetje doorgeven aan onze kinderen, want onze Jelle, toen hij klaar was met de lagere school wilden wij hem een moment met hem geven zonder onze twee jongere meisjes. Hij heeft toen gekozen om de GR20 in Corsica te wandelen. Dat hebben we gedaan.
09:09 Hij heeft dat gekozen?
09:11 Ik weet nog niet wat de dochters gaan kiezen, maar ik weet wel wat hij gaat kiezen op het moment dat hij met het middelbaar klaar is. Hij heeft gekozen om met de fiets naar Afrika te fietsen.
09:22 Wat? Zalig. Dus wat denk jij dat aan een ene kant is het natuurlijk wat jullie als ouders voorleven, maar heb jij nog een ander idee waarom dat uw kinderen daar zo plezant vinden?
09:39 Ik denk dat ze eigenlijk gewoon hun eigen lichaam goed voelen, dat ze voelen dat ze daar deugd aan hebben, dat op momenten dat ze het uitvoeren, dat ze zich beter voelen, ze genieten er echt van om dat te gaan opzoeken. We hebben thuis een plekje waar we een beetje kunnen sporten en het is nu dat onze kinderen zelf zeggen, ik ga eens gaan lopen of ik ga eens een "trainingsje doen", noemen ze dat dan.
Het stelt nog niet veel voor en na een korte tijd lijkt het meer op spelen dan op sporten. Ze zien het enerzijds en anderzijds, ja, ze hebben de genen van twee sportkotters.
10:20 Maar ze kennen ook niets anders, want ik vraag me dan af, zijn jullie ook allebei zo opgevoed met sportieve ouders?
10:29 Beperkt eigenlijk? Ik zal niet zeggen dat onze ouders niet sportief zijn of geen sportieve aanleg hebben. Dat absoluut wel, maar zoals dat Gijs en ik op dit moment leven, zo leefden onze beide ouders niet toen ze kinderen hadden.
10:44 Yvonne, ik kijk even naar u, want we waren daarstraks bezig. Voor ons is sporten een opdracht. Had jij sportieve ouders? Bij mij echt niet.
10:54 Mijn ouders zijn ook niet zo supersportief. Ik was als kind wel sportief als ik dat nu zo hoor en als jij het loskoppelt van de prestatie, want dat deed ik totaal niet graag, he.
Al die dingen waar hij om ter rapst of om ter best of om ter wat dan ook. Ik heb als kind heel veel gedanst. Ik heb heel veel en ja lang gedanst. Eigenlijk heel mijn jeugd en dat was gewoon omdat ik dat graag deed. Ik doe dat nog altijd graag, he.
Dansen, dat gaat altijd lukken. Maar dat is misschien los. Dat is de natuurlijke beweging dat je geeft en dat is niet de prestatie of de competitie die ermee gemoeid is.
11:36 Maar dat is wat Ine ook zegt. Het gaat niet zozeer over die prestatie, maar het buiten zijn, het bewegen.
11:43 Absoluut, heel belangrijk. En dat is zo spijtig dat dat vaak een afknapper is, dat dat nog altijd de maatstaf is.
Het schuift wel op naar dat uw eigen evolutie belangrijker is, maar nog altijd zie je in sportclubs dat daar wel veel aandacht naartoe gaat. Wanneer ik zwemles geef, dan zeg ik altijd tegen mijn kinderen, ik zie jou niet, liever als je beter kan zwemmen.
12:05 Mooi, hè? Daarover gaat het eigenlijk, die natuurlijke drang. Zoals jij zei, we zijn niet gemaakt om aan een computer te zitten. Als we kijken wat er ook in het lichaam gebeurt als wij bewegen, er zijn een heel aantal gelukshormonen die vrijkomen. We hebben dopamine, noradrenaline en serotonine die dan vrijkomen. Dus eigenlijk weten we gewoon perfect: als we bewegen, dan worden we gelukkiger.
Maar hoe komt het dan dat we de dag van vandaag het zo moeilijk hebben om gewoon al te beginnen?
12:43 Ik denk dat we het niet meer gewoon zijn, doordat we het vaak zo lang niet doen, dat we er een stukje van losgekoppeld geraken, dat we niet meer aanvoelen, dat we die connectie met ons lichaam kwijt zijn, dat we dat eigenlijk graag doen. En het klopt ook, het is niet altijd gemakkelijk om te beginnen, om te vertrekken, maar eens dat je bezig bent en zeker het gevoel achteraf, dat is hetgeen dat je moet koesteren en bijhouden.
En als je de volgende keer twijfelt, ga ik vertrekken, denk dan nog eens aan het gevoel van het thuiskomen. Dat is heel belangrijk.
13:12 Dat doet mij denken aan een ervaring van onze gelukszoeker. Dat is misschien een leuk fragmentje om er even bij te betrekken.
13:24 Het is de eerste dag van mijn programma om meer te bewegen en ik sta op en de sneeuw valt met bakken uit de lucht. Dus ik had er geen zin in, ik ga niet gaan, ik heb mezelf toch een beetje bijeen moeten rapen.
En dan kom ik hier toe en ja... Dat bos is gewoon stil en nog beter, kijk, de parking is leeg, het bos is van mij, dus ik ga eraan beginnen.
14:05 Een maand meer bewegen. Het was eigenlijk wel een uitdaging voor mij, want ik ging al één keer per week naar de aquagym, maar die andere zes dagen van de week waren er echt wel veel dagen dat ik enkel van mijn bureaustoel recht stond om naar het toilet te gaan of in de keuken iets te gaan eten.
Dus ik had weinig beweging en ik kwam ook weinig buiten, dus ik wou dat meer bewegen graag ook combineren met meer buitenkomen en het budgetvriendelijk houden. Dus ik heb gekozen om elke dag te gaan wandelen en niet zomaar een beetje gezellig wandelen, en terwijl met een vriendin een babbeltje doen, maar op mijn eentje en aan een goed tempo. Dat heb ik een week gedaan. Sommige dagen was het wel minder goed weer, het was echt heel koud, gewoon de 20 minuutjes minimum, maar ook dagen, drie kwartier, een uur, anderhalf uur, het voordeel van zelfstandige zijn, is dat ik dat wel kan. Ik deed het alleen niet.
15:20 Goed, ze hebben eigenlijk alle twee gekozen om te wandelen. Is dat een goede manier om te bewegen, Ine?
15:26 Ik vind dat wel een goede manier omdat het heel laagdrempelig is. We moeten de lat voor onszelf niet te hoog leggen.
Op die manier kan je zeggen ik vertrek elke dag en eens dat je vertrokken bent, kan je kiezen ga ik tot aan de blok, doe ik één rondje of ga ik toch nog door dat veld wandelen.
15:40 Ik vind dat een keigoeie, Inne. Je weet dat niet, maar we hebben drie afleveringen geleden en aflevering over de natuur gemaakt. En daar kwam eigenlijk net hetzelfde naar boven van gewoon naar buiten gaan en gewoon een keer starten.
15:54 En maak het jezelf ook gemakkelijk of aantrekkelijk door te kiezen naar welke locatie je gaat, met wie je gaat en wanneer je gaat. Ik denk dat het zo fijn mogelijk moet zijn.
Het gaat echt over veel meer dan alleen het bewegen. Het moet plezant zijn, anders houden we dat niet vol.
16:10 Wat je nu zegt, met wie je gaat bewegen, vind ik ook een interessante. Want uiteindelijk gaat het ook over verbinding maken.
Je zei net van, ik ging met vriendinnen misschien geen cocktail drinken. Of achteraf, na de squash. Maar eerst gingen jullie squashen en dan eentje gaan drinken. Maar dat is toch een andere manier van verbinding als je samen sport of niet?
16:34 Absoluut. En dan merken wij in de VZW dan, wanneer we de Functional Fitness geven, die avonden zie je echt groepen ontstaan. Na de training worden er high-fives gegeven en je ziet dat in groepen waar mensen elkaar helemaal niet kennen bij de start, toch een hele fijne dynamiek ontstaat.
En zo organiseren we één keer per jaar ook The Games, heet dat dan. Dat lijkt dan op een wedstrijd, maar eigenlijk heeft het vooral als doel om een groep die bij oorsprong elkaar niet per se kent, daar wel een groep van te maken, zodat ze niet alleen maar voor zichzelf naar buiten komen om te sporten, maar ook verbinding voelen met de groep waarmee dat ze aan het sporten zijn.
17:14 Zo een beetje accountability partners.
17:17 Dat zat ook in de opdracht en toch hebben beide gelukszoekers bewust gekozen om dat niet te doen. Accountability partners.
Ik vind dat ook soms wel moeilijk. Want wil ik iemand belasten, het lijkt alsof ik de verantwoordelijkheid om te bewegen al bijna bij een ander ga leggen van, kun jij eens even checken of ik wel aan het bewegen ben?
17:39 En ben je dan samen aan het bewegen of checkt ze jou alleen?
17:42 Het is een vraagje via WhatsApp, dus misschien is dat nog wel het verschil, het effectief samen bewegen.
17:50 Bij ons is het zo mooi om te zien dat op avonden, en die zijn uitzonderlijk, dit jaar iets minder, maar dat het echt, net op het moment dat we willen sporten, heel hard regent, dan hebben we op dit moment groepen gecreëerd, dat er gewoon voltallig aanwezig zijn. Je moet het maar doen, hè.
In de gietende regen naar buiten te gaan en te gaan sporten. Ik denk niet dat ze het per se voor elkaar doen, maar ze hebben door te komen geleerd, dat het eigenlijk wel fijn is. Het tempo van de les gaat omhoog, je krijgt het geen koud. Korte tijd later ben je terug thuis met een heerlijk gevoel.
Het zijn niet de trainingen die je moet ontwijken, het zijn dat die trainingen die je nooit vergeet. De sneeuw alleen is nog beter.
18:27 Klinkt zalig. Ik heb wel een accountability parter. Ik heb een vriendin met wie ik samen ga wandelen, die ik, ik denk, 15 jaar geleden tijdens de start-to-run heb leren kennen. En sindsdien zijn wij samen aan het lopen slash wandelen. Dus wandelen, wandelen door de zwangerschappen heen. Lopen als het niet goed gaat. Ik heb nu weer mijn gewrichtsbanden uitgerekt omdat ik mijn enkel heb omgeslagen. Dus nu is het weer stappen. Maar dat is vanaf dat er een iemand van ons tijd heeft. Dus hier een dikke shoutout naar Lies, mijn loop-slash-wandelbuddy, dan belt zij mij of zegt: ik heb dan tijd, kom jij mee. En als je de afspraak gemaakt hebt dan verzet je dat niet snel. Ik denk dat dat wel ook een ding is. Zo die stok achter de deur.
19:18 Ja, ik moet zeggen dat ik sinds begin dit jaar ook wel elke dag minstens 7500 stappen haal.
En dat had ik te danken aan, hoe noemen ze weer, Runners' lab, had een wedstrijd dat als je dat 45 dagen lang deed, kon je 45 jaar lang schoenen winnen. Dus ik dacht, haha, een beetje extrinsieke motivatie, maar ik heb het gehaald en ik ben niet meer gestopt. Dus dat was wel goed, dat heeft mij geholpen.
19:43 Dat is heel mooi wanneer iets dat eerst een inspanning vraagt, uiteindelijk een gewoonte wordt en je doet zonder erover na te denken.
19:50 En ook daar hebben we een voorbeeld van de gelukszoekers. We gaan eventjes luisteren naar Anneleen.
19:59 Dus één keer per week gaan wandelen, een uurtje, een uurtje en een half, een beetje afhankelijk van hoe snel ik wandel gewoon. En ik fiets ook drie keer per week naar het werk. En dat is tien kilometer enkel. En dat doe ik eigenlijk wel heel graag ondertussen.
Het is een beetje een gewoonte. Dat vind ik fijn. Als je iets eerst als een opdracht ziet, dan evolueert naar een gewoonte. En dat je uit gewoonte de fiets neemt en het gek is als je de auto neemt.
20:37 Dus Anneleen heeft er al een gewoonte van gemaakt en dat is eigenlijk wat het met de intrinsieke motivatie eigenlijk een beetje overeenkomt, want ik doe het graag en ik heb er plezier in. Hoe kunnen we dat versterken Ine?
20:52 Hoe dat we er een gewoonte van kunnen maken? Ik denk dat dat laatste, er plezier in hebben en intrinsiek gemotiveerd zijn heel belangrijk is.
Je moet het echt leuk maken, daarom juist doe het met iemand, doe het op het moment dat je graag wilt en doe het in een omgeving waar je graag wilt zijn. Belangrijk is denk ik ook om klaar te zijn dat je niet te veel drempels hebt op het moment dat je twijfelt om wel of niet te vertrekken. Je kunt eventueel uw wandel- of loopkleren of eender wat al klaar leggen. En zo ook de gewoonte bijvoorbeeld met de fiets in plaats van de auto te gaan kan versterkt worden door uw fiets heel toegankelijk te maken. Bij sommige mensen is de auto gewoon te pakken en uit de garage te rijden en de fiets, dan moet je er nog zeven dingen voor verplaatsen. Dan wordt het moeilijk om zo te vertrekken. Dus ik denk qua gewoonte is het ook goed om het vast in je agenda te zetten, het echt wekelijks aan te bieden. Zo merken wij bij de lessen van de Functional Fitness, dat is een reeks van 12 lessen en heel bewust geen beurtenkaart omdat het wel eens voorvalt; de ene keer heb je een oudercontact, de andere keer ben je echt ziek, maar soms twijfel je en voordat je het weet ben je eigenlijk maar vijf keer van de twaalf geweest en op die manier wordt het geen gewoonte.
Terwijl als je je engageert om het echt een periode te doen, dan is het echt iets dat bijna wekelijks lukt en op dat moment wordt het zo een ritme in je week dat je sowieso zegt: nee op maandagavond kan ik niet want dan heb ik dit.
22:14 Hoewel ik dat toch echt nog wel moeilijker vind, ik merk dat bij mij helpt om afspraken met mezelf te maken. Maar dat is niet zo zeer dat ik naar een les moet gaan. Maar bijvoorbeeld, ik heb de afspraken met mezelf, alles wat onder de tien kilometer is, doe ik met de fiets. Alles wat maximum een kilometer is doe ik te voet.
Zo ben ik de zondagochtend, altijd van de bakker naar de beenhouwer. Zo haal ik heel wat stappen. Dat helpt bij mij. Het is gewoon de mindset wat aanpassen naar... Het kan anders dan met de auto.
22:53 Ja, zeker. Qua verplaatsing kan er echt een hele goede gewoonte gemaakt worden, hè? Jouw regels van 10 kilometer of 1 kilometer, geeft jou een hele goede richtlijn om standaard een bepaalde keuze te maken.
23:05 En dan wordt beweging wel iets dat je integreert in je dagelijks leven zonder dat je daar een uur extra voor moet vrijmaken, denk ik.
23:14 Klopt, want dat is misschien ook wel een belangrijke, ik associeerde vaak beweging met sporten en afzien terwijl het effectief ook gaat om in beweging te komen.
23:25 Klopt, heel belangrijk om in beweging te komen, toch ook niet te onderschatten hoe belangrijk het is om een paar keer per week echt even intensief te gaan en je hartslag echt omhoog te laten gaan. Het enerzijds behalen van je dagelijks aantal stappen of voldoende bewegen, wat ook tuinieren of zo kan zijn, dat is heel belangrijk, maar je hartslag echt doen stijgen twee à drie keer per week is ook heel belangrijk.
Dat is ook een stukje krachttraining eigenlijk, we associeren dat heel vaak met fitness, spiegels en sterke jongens, maar dat is helemaal niet nodig. Krachttraining voor een 70-jarige dame is ontzettend belangrijk en dat moeten we ook leren.
En dat is wat dat niet altijd zo evident is. Je kan dat thuis, je moet er nergens voor naartoe, maar wij hebben die gewoonte niet per se en dat mag wel toenemen.
24:11 Nee, dat is waar.
24:12 Dus je moet een beetje rapper fietsen, hé, Joy.
24:14 Ik heb een elektrische fiets en die krachttraining. Ik ben dan ook zo gevoelig, als het er allemaal schoon uitziet, dan ga ik het wel kopen en misschien een keer doen.
24:25 Er is nog ruimte voor verbetering.
24:26 Er is nog heel veel ruimte voor verbetering.
24:29 Maar ik denk dat dat ook bij veel mensen nog zo is. Er is aan de ene kant, we proberen de ideale omstandigheden voor onszelf te creëren of we denken wat de ideale omstandigheden zijn. En dan komt er iets tussen, en daarvoor heb je een sterke mindset of die verbinding met de groep nodig, wat je dan benoemde. Maar misschien ook wel, misschien is dat ook het paradox, de rust om het te doen. En aan de andere kant geeft beweging ook rust in het hoofd. Dat is wat er ook in het boek beschreven staat. Dat het voor ons mentaal welzijn ongelofelijk belangrijk is om te bewegen, dat het dus niet enkel fysieke voordelen heeft, maar ook die mentale voordelen. En daar hebben we ook een stukje van een gelukszoeker die zegt van dat ze het best wel lastig vindt om dat los te koppelen.
25:24 En ik merk dat ook als ik ga wandelen, dat ik veel rustiger aan mijn werk kan beginnen, minder gehaast ben. Maar, er is voor mij echt een maar.
Ik ben alleen. En dan kan ik mijn gedachte gewoon de vrije loop laten. Waardoor dat ene naar het andere, heel die monkeybrain in werking treedt en ik... Ah ja, dat. Ah ja, zo. En dan van het ene spring ik op het andere. En dat is puur mijn monkeybrain. Maar als ik mijn gedachten ga focussen bij het begin van mijn wandeling of begin van mijn fietstocht, als ik zeg, ik ga nu over dit nadenken en één onderwerp of één probleem waar ik mee zit neem, dan kom ik veel meer tot rust en krijg ik ook betere ideeën om dat probleem aan te pakken. Ik krijg betere inzichten. En ik heb meer aandacht ook voor mijn omgeving. Dat is voor mij misschien even belangrijker als in beweging zijn, is ook die gedachte ordenen.
En als ik die twee kan samenbrengen, dan is het een beetje magic.
26:40 Dus bewegen of sporten is soms ook een uitdaging om de monkey mind rustig te krijgen. Dus heeft een mentale uitdaging, maar heeft toch ook wel veel voordelen voor ons mentaal welzijn.
26:55 Het heeft zeker voordelen. Je hebt daar juist al aangehaald, een heleboel stoffen die vrijkomen in ons lichaam, dat sowieso, je voelt het ook zelf, wanneer je naar buiten gaat, je komt soms terug als een ander mensen, dat heeft deugd gedaan.
Wanneer dat ik tijdens corona een keer een moeilijk moment had met mijn drie kinderen thuis, ben ik naar buiten gegaan, zijn we gaan lopen en ik was nog in de mindset van, oh my, dit is een heftige periode, maar ik had de juiste keuze gemaakt om naar buiten te gaan. Mijn drie kinderen lopend, fietsend en in de buggy, en de ene naar de andere loper die ik tegenkwam, stak zijn duim omhoog, of deed bijna een high five, zei hardop, amai zalig jullie bezig te zien. En terwijl ik nog in mijn mood was van binnen, merkte ik dat niet alleen het bewegen en het lopen, maar ook het beeld dat ik liet zien aan anderen zoveel energie gaf, en mij des te bewuster maakte eigenlijk dat het ook voor het mentale een goed idee was om naar buiten te gaan.
27:55 En ook emotioneel, want ik hoorde je al zeggen, en ik was gewoon kwaad en dan moest het eruit.
28:02 Ja, ik had jonge kinderen, dus dat was niet altijd gemakkelijk. Ik word niet vaak boos of kwaad, maar op dat moment was het wel even een moeilijk moment.
Ja, dus dat was ook een moment dat ik 's avonds eigenlijk opschreef. Wat waren goede keuzes vandaag en wat waren minder goede keuzes vandaag? Ik kon het geen dagboek noemen, maar eerder hoe slaan we ons morgen door die corona-periode weer door. Want op moeilijke momenten maak je niet altijd de juiste keuzes. En dan kwam heel duidelijk naar buiten. Ah, ik moet echt die kleine meid van één jaar of anderhalve jaar echt regelmatig uit zetten. En dat was ofwel in de buggy, ofwel in een aanhanger van een fiets. En dan gingen wij mountainbiken of lopen. Dat hoefde niet lang te zijn, maar op dat moment had ik wel het gevoel. Ah, dit heeft mij deugd gedaan. Mentale van het buitenzijn. Het deed daar zo goed.
28:55 Dat is eigenlijk echt een break. Dat is het misschien ook wel, als je bewegen ziet als een break, van een pauze van opnieuw die ratrace, waar we allemaal inzitten en dat we allemaal ook soms een keer die rust nodig hebben, want dat zijn de gelukszoekers ook. Ze hadden niet per se het onmiddellijke gevoel dat ze gelukkiger waren, maar ze hadden wel het gevoel dat ze rustiger en kalmer waren.
En is dat misschien ook een van die vele voorbeelden, die voordelen die sport of beweging eigenlijk geeft?
29:33 Klopt. En ik denk dat we voor onszelf ook de prioriteiten een beetje moeten gaan zoeken.
Met Nieuwjaar wensen we met elkaar altijd een goede gezondheid. En dan is het fysieke daar zeker een element van. Maar het mentale, het andere en beiden zijn te bereiken door te bewegen en buiten te zijn. Die prioriteit moeten we vaak genoeg vastpakken en eigenlijk aandacht geven.
29:53 En niet te overmoedig zijn, zoals ik soms ben, dat ik denk van vanaf nu ga ik alle dagen vijf uur sporten. Dat is te veel. Twee uur later. Nevermind.
30:03 Nee, maak het heel toegankelijk en plezant, zoek een partner of niet, doe iets wat dat bij jou past, maar doe vooral iets wat je zin in hebt, wat je leuk vindt.
30:14 Dus ik onthoud vooral dat het plezant mag zijn en dat je aandacht mag hebben voor al de voordelen. Dat bewustzijn, dat komt opnieuw terug, hé Joy. Dat komt toch echt wel bij alle stukken dat we tot nu toe gedaan hebben, iedere keer weer terug als we ons bewust zijn van hoe we erin staan, waar we tegenaan lopen, wat dat ons goed doet.
Dat het dan wel de eerste stap is om echt toch wel ons beter te voelen en dan gaan we naar dat geluk dat eigenlijk wel subjectief, psychologisch, welbevinden is. Maar wij zeggen gewoon geluk omdat het leuker is eigenlijk, om dat zo te noemen.
30:55 Je moet ook eens nagaan. Als je aan mensen vraagt waar heb je zin in om te doen in een vakantie of tijdens een vrije dag, hoe vaak het antwoord neerkomt op bewegen in de natuur. Waar mensen naartoe trekken op vakantie, dat is heel vaak de natuur in en heel vaak met beweging. Dat is eigenlijk waar we nood hebben.
31:15 Ja, en dat is opnieuw uit die ratrace stappen, he? Want als je zegt op vakantie, ja, ik vind dat ook maar normaal dat je dat dan doet. Maar...
31:24 Maar dat kan in dagelijks leven ook, hè? Je ziet heel veel mensen trouwens wandelen of lopen op paden waar je ook zou kunnen fietsen, terwijl het ook heel goed kan op de wandelknooppunten die aangelegd zijn en dan ontdek je nog eens nieuwe plekken ook.
31:40 Oké, Ine, ik denk dat we al heel wat informatie hebben. Zijn er nog dingen dat je mensen kan aanbevelen?
31:50 Ik denk dat er een aantal dingen die, hoe dat sport kan bijdragen, of in een relatie liggen met de positieve psychologie. Flow-ervaring is er dan één van.
Ik denk, je komt bij het sporten zo, in een soort van flow, waarbij we volledig opgaan in de activiteit en gefocust zijn. Ik denk ook dat zelfvertrouwen een hele grote is. Ik zie dat heel goed bij onze kinderen in de zwemles, hoe dat zij ongelofelijk groeien in zelfvertrouwen. Dat is ook de boodschap die wij het vaakst heel dankbaar van de ouders krijgen, die zeggen, amai, met jullie zwemlessen, het is ongelofelijk hoe dat het vertrouwen van mijn zoon of dochter toeneemt.
Ik denk dat dat komt doordat het kind ervaart dat ze kunnen groeien in iets, dat geeft een enorme boost, dat dat in een heel comfortabele, veilige situatie kan gebeuren. Veerkracht en doorzettingsvermogen vind ik zeker ook. Het verhaal van onze oudste zoon met zijn peddel vond ik daar een mooie voorbeeld van, hoe je dat eigenlijk door het sporten in heel veel situaties kan leren. Het gaat echt niet altijd vanzelf en dan kan je dan vertalen naar uw dagelijkse leven.
32:53 Ik heb er nog een kleine anekdote die erbij past. Dat past bij het verhaal van de peddel.
Ik was een keer gaan mountainbiken in de Ardennen. Dat is anders dan aan de zee waar ik woon, waar het valsplat is.
En die gids, die zei altijd: 'C'est pas le vélo, c'est le pilote'. Die zei je moet gewoon een beetje harder stampen, het ligt niet aan je fiets.
33:20 Ik denk sociale verbondenheid is ook een hele belangrijke. Niet voor iedereen, het is niet verplicht om in groep te sporten of met twee samen iets te gaan doen, maar het kan wel heel goed werken. Als dat voor jou werkt, geeft dat ook echt veel het versterkt tussen sociale relaties, wat dat ook heel belangrijk is, of het laat u deel uitmaken van een bepaalde gemeenschap, dat is essentieel ook voor u psychologisch welzijn, he.
En dan tot slot die positieve emoties, enerzijds de endorfines en dergelijke die worden aangemaakt, dat het uw stresshormonen verlaagt, en dat draagt gewoon echt bij aan een betere mentale gezondheid.
33:53 Wat ik nu spontaan aan denk, is: Nike dat er niet zo ver naast he, bewegen, just do it.
34:01 Ja, en geniet ervan. En ik vind dat een keigoede samenvatting, Ine. Dus, beste luisteraar, bij deze hopen we dat je super geïnspireerd bent door de tips en de voordelen van beweging als het natuurlijk wondermiddel om je welbevinden te verhogen.
Wij zijn super geïnspireerd door Ine die bij ons hier in de studio zit. En je zou dat moeten zien, die was de hele tijd aan het stralen. Dus eigenlijk heb ik ook al goesting gekregen om een beetje meer te bewegen. Ik zie mij nog niet de Alpen over fietsen, maar dat komt wel een beetje goed met iets anders. Wil jij nog iets toevoegen, Joy?
34:40 Ik wandel straks naar huis, dat is mijn start.
34:43 Staat je fiets dan nog hier?
34:45 Ik ben te voet gekomen vanochtend.
Wat ik nog graag wil toevoegen, dat staat ook in het boek. Het bewegen kan misschien niet direct als een antidepressivum aanvoelen, maar het niet bewegen is wel een depressivum.
35:02 Dus met zijn allen naar buiten, bewegen en vooral dat heb ik onthouden, plezier hebben eraan. Geniet ervan.
35:13 Goed, Ine, ik heb een allerlaatste vraag voor jou. We vragen aan elke gastspreker om een klein gelukje te delen.
35:21 Mijn gelukje is van eergisteren, het was bijna niet mogelijk om 's ochtends nog te gaan lopen, maar ik was goed op tijd wakker, al mijn kleren lagen klaar en met de ochtendzon die net aan het opkomen was, echt de dag die start samen met ik die aan het lopen was, het was heerlijk.
35:40 Zalig. Yvonne.
35:42 Practice what you preach, alles ligt klaar hoor ik zeggen.
Mijn klein gelukje deze week was... Ik heb de lakens buiten gehangen om te drogen en ik vind dat dan heerlijk. 's Avonds in bed kruipen met verse lakens die buiten aan de wasdraad hebben gedroogd. Ik vind dat heerlijk. Slaapt veel beter.
36:01 Ja, dat is echt wel een zalig gevoel. Bij mij was het, ik woon in een stedelijke omgeving. En we hebben allemaal van die kleine stadstuintjes. En ik kan ervan genieten van buiten te zitten. En het bestek te horen bij mijn buren.
36:14 Omdat die lekker aan het eten zijn buiten.
36:16 Ja, en dat geluid van dat bestek, ik weet niet, daar heeft hij iets. Ik word daar heel gelukkig van.
36:21 En ik krijg een hongertje.
36:23 Dan is het tijd om te gaan eten. Voordat we dat doen, willen we nog wel een paar mensen bedanken uiteraard.
36:28 Uiteraard. Dank je wel, Ine, om hier onze podcastgast te zijn. Bedankt voor je inspirerende verhalen en al je ervaringen te delen.
36:37 Dank je aan onze gelukszoekers die zich hebben ingezet in de koude februarimaand.
36:43 Ja, en dan willen we ook nog bedanken: Humgy, waar we onze podcast mogen opnemen.
36:49 en Pavlov, die zo lief zijn om hun professioneel materiaal met ons te delen.
36:55 En natuurlijk jou als luisteraar om opnieuw in te tunen op onze verhalen.
37:02 Oh, en misschien nu dat we toch al zoveel afleveringen ver zijn, mag ik wel zeggen, als je onze podcast leuk vindt, geef dan een review of sterretjes of wat dan ook. Deel het. Dat zou ons enorm veel plezier doen.
37:15 Dank je wel alvast.
37:17 Tot snel!
beweging en geluk, sport en mentaal welzijn, natuurlijke antidepressiva, buiten bewegen, bewegingsroutine opbouwen, positieve psychologie en sport, dopamine door beweging, samen sporten, kinderen en beweging, beweging als levensstijl, flow-ervaring door sport, wandelen voor beginners, dagelijkse beweging integreren, krachttraining voor mentaal welzijn, sport als verbinding, bewegingsgewoonten ontwikkelen, lichaamsbeweging en stress, buitenactiviteiten, sport en zelfvertrouwen, beweging in druk leven